El capitalismo ha formulado su tipo ideal con la figura del hombre unidimensional. Conocemos su retrato: iletrado, inculto, codicioso, limitado, sometido a lo que manda la tribu, arrogante, seguro de sí mismo, dócil. Débil con los fuertes, fuerte con los débiles, simple, previsible, fanático de los deportes y los estadios, devoto del dinero y partidario de lo irracional, profeta especializado en banalidades, en ideas pequeñas, tonto, necio, narcisista, egocéntrico, gregario, consumista, consumidor de las mitologías del momento, amoral, sin memoria, racista, cínico, sexista, misógino, conservador, reaccionario, oportunista y con algunos rasgos de la manera de ser que define un fascismo ordinario. Constituye un socio ideal para cumplir su papel en el vasto teatro del mercado nacional, y luego mundial. Este es el sujeto cuyos méritos, valores y talento se alaban actualmente. (Michel Onfray)


sábado, 31 de enero de 2015

ACTIVITATS LITERATURA I PENSAMENT 2014 (2015)




Activitats organitzades o coorganitzades durant l'any 2014
per la secció de Literatura i Pensament
d'Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa,
coordinada per Jordi F. Fernández Figueras,
segons l'informe presentat el 26 de gener de 2015
a l'assemblea de socis de l'entitat.


LITERATURA I PENSAMENT 2014
Amics de les Arts i Joventuts Musicals


LITERATURA

Recitals de poesia

16/01/14 «Lleonard i la Castellona», recital de paraules i música basat en textos de Terenci Moix sobre Maria Aurèlia Capmany.

01/02/14 «Poematon: obertura visual», visita guiada i recital a càrrec de Jordi Fornos i Alexandre Nunes de Oliveira.

02/02/14 Presentació de la plaquette Rei Carxofa, recital de poemas d'Orol,Gómez i altres autors.

20/02/14 «St. Pierre 7», recital de poesia i música a càrrec d’Alexandre Nunes de Oliveira, acompanyat per les guitarres d’Ia Pujol i de Nahuel Forchini.

06/03/14 «En helicòpter», recital de paraules i música a càrrec de Josep Pedrals i els nens eutròfics.

03/04/14 «eBÓCAme», una fusió de paraules, música, sensualitat i erotisme de la mà de les poetes Yolanda i Silvia Gelices, acompanyades per Montse Garrido al piano i David Hidalgo a la percussió.

15/05/14 «Joan Vinyoli i el seu domini màgic», conferència-recital a càrrec de Jaume Aulet i Tomàs Nadeu, acompanyats a l'acordió per Àlex Martín, sota la direcció escènica de Pepi Sabrià.

30/09/14 «Ambients i personatges de la Terrassa del nou-cents: Fragments del llibre de memòries Quan els sentits s’afinen de Ferran Canyameres», lectura dramatitzada a càrrec d'Ernest Castañé, Anna Clariana, Toni Garrich, Tessa Julià, Maria Miralda i Tomàs Nadeu, dirigits per Pepi Sabrià.

16/10/14 «Vida Vinyoli», recital a càrrec de Joan Alavedra, Feliu Formosa i Cinta Massip.

05/11/14 «Cafè Central: 25 anys de poesia», presentació a càrrec de Toni Clapés i lectures i debat a càrrec de Josep Lluís Badal, Sònia Moll i Sam Abrams (que parla/llegeix Agustí Bartra i Emily Dickinson).

13/11/14 «Poesía a tiros», recital a càrrec del Col·lectiu Poètic 6 en Raya.

17/11/14 «Joan Vinyoli i el seu domini màgic», conferència-recital a càrrec de Jaume Aulet i Tomàs Nadeu, acompanyats a l'acordió per Àlex Martín, sota la direcció escènica de Pepi Sabrià.

27/11/14 «Soliloquis», lectura de poemes de Roger Badiella, Enric Bergadà, Esther Cánovas, Ernesto Frattarola, Oriol Gómez, Cris López, Sandra Milán i Martí Purull, dramatitzada per Alfons Ferran Freixa.

03/12/14 «Crida a homenatjar Joan Vinyoli des del bars», jam poètica a càrrec de diversos rapsodes i poetes que llegiran poemes de Joan Vinyoli i propis.

11/12/14 «Encara les paraules. La poesia de Joan Vinyoli», recital a càrrec Xavier Morte i Xavier Pérez.

Presentacions de llibres

22/01/14 Presentació del llibre Rondando la modelo. Diario de un Náufrago de Facebook de Joan-Ignasi Ortuño.

02/02/14 Presentació de la plaquette Rei Carxofa d’Oriol Gómez i recital de poemas amb Oriol Gómez, Joan Abad, Jonás Maldonado i micro obert.

05/02/14 Presentació del llibre de poemas visuals Finestres de J. M. Calleja, a càrrec de Jordi Marrugat, crític, i Amàlia Sanchís, editora.

26/03/14 Presentació del llibre de poesia Al sol de las horas d’Esther Cánovas, a càrrec dAmalia Sanchís i Ernesto Frattarola.

02/04/14 Presentació de la novel·la L’esclau de la sal de Manel Bonany, a càrrec de Maria Miralda i Pau Gómez, i l’autor.

10/04/14 Presentació de la novel·la El cosidor d’errades de Tessa Julià, a càrrec de Jaume Aulet.

27/05/14 Presentació del llibre de poesia Herido mármol d’Ernesto Frattarola, a càrrec d’Esther Cánovas.

Conferències, taules rodones i tallers sobre literatura

12/03/14 Club de Lectura d’Amics de les Arts: «Vulcano de Max Besora».

09/04/14 Club de Lectura d’Amics de les Arts: «Bruixa de dol de Maria Mercè Marçal».

14/05/14 Club de Lectura d’Amics de les Arts: «Cançons d’amor i de pluja de Sergi Pàmies».

08/10/14 Club de Lectura d’Amics de les Arts: «La Petita Joia de Patrick Modiano».

05/11/14 «Cafè Central: 25 anys de poesia», presentació a càrrec de Toni Clapés, i lectures i debat a càrrec de Josep Lluís Badal, Sònia Moll i Sam Abrams (que parla/llegeix Agustí Bartra i Emily Dickinson).

12/11/14 Club de Lectura d’Amics de les Arts: «Vent d’aram de Joan Vinyoli».

10/12/14 Club de Lectura d’Amics de les Arts: «Això és tot de James Salter».

Premis literaris

«Agustí Bartra - Ciutat de Terrassa», poesia.

«El somriure del gat», poesia i narrativa per a alumnes d’ESO i Batxillerat.

Publicacions

Soliloquis, poemes de Roger Badiella, Enric Bergadà, Esther Cánovas, Ernesto Frattarola, Oriol Gómez, Cris López, Sandra Milán i Martí Purull, il·lustració d'Aleix Valldeperes i coordinació d'Eli RodGüell.

Formació

Sílvia Gelices: Taller d’escriptura literària i Taller d’escriptura emocional.

Ernesto Frattarola i Esther Cánovas: Curs d'Escriptura poètica.

PENSAMENT

Presentacions de llibres

22/04/14 Presentació del llibre Exit. Salida de emergencia: la receta de los expertos para salir de la crisis, de Silvia Gelices, a càrrec de l’autora i d’Arcadi Oliveres.

28/05/14 Presentació del llibre Masacre en el Pabellón Séptimo de Claudia Cesaroni, a càrrec de Joan Tamayo, Claudia Cesaroni, autora del llibre, i Marcia Román, mare i companya de víctimes de la massacre.

11/06/14 Nova presentació del llibre Exit. Salida de emergencia: la receta de los expertos para salir de la crisis de Silvia Gelices, a càrrec de l’autora i de Joan Antoni Melé, subdirector general de Triodos Bank i autor del llibre Dinero y conciencia.¿ A quién sirve mi dinero?

02/10/14 Presentació de Remedios naturales para síntomas habituales, a càrrec de Sònia Martínez Cano, dietista clínica i nutricionista del Consorci Sanitari de Terrassa.

21/10/14 Presentació del llibre Anarquismo es movimiento: anarquismo, neoanarquismo y postanarquismo de Tomás Ibáñez, seguit d’un col·loqui amb l’autor, Àngel Bosqued i Josep Maria Casasús.

Conferències i taules rodones

23/01/14 «Dones: l’altra història. De deeses a bruixes, de la prehistòria a l’edat mitjana», debat presentat i dirigit per Mercè Borràs.

30/01/14 «Dones: l’altra història. Dones poderoses, reines i abadesses», debat presentat i dirigit per Mercè Borràs.

04/02/14 «La destrucció pedagògica de l’escola a Catalunya», xerrada a càrrec d’Antoni Dalmases i Miquel Mallafré.

11/02/14 «El futur pedagògic de l’escola a Catalunya», diàleg a càrrec de Miquel Mallafré i Antoni Poch.

12/02/14 «La corrupció a la sanitat catalana», xerrada a càrrec d’Albano Dante, Josep Cabayol i Àngels M. Castells.

13/02/14 «Dones: l'altra història. El segle XX. El feminisme», debat presentat i dirigit per Mercè Borràs.

04/03/14 Curs de Cultura Política: «Els pensadors de la política: Plató i Aristòtil»,  xerrada a càrrec de Quim Brugué, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

07/03/14 «Pioneres del feminisme a Catalunya», xerrada a càrrec de Laura Vicente, historiadora.

11/03/14 Curs de Cultura Política: «Els pensadors de la política: de Maquiavel a la Il·lustració», xerrada a càrrec de Joaquín Miras, membre d’Espai Marx.

18/03/14 Curs de Cultura Política: «Proudhon i Pi i Margall, socialisme i federalisme popular», xerrada a càrrec de Ferran Aisa, estudiós de la història contemporània de Catalunya i del moviment obrer.

25/03/14 Curs de Cultura Política: «Els anarquistes: Bakunin, Kropotkin i Malatesta», xerrada a càrrec de Jordi Martí Font, filòleg, Ferran Aisa, historiador, i Gianni Sarno, historiador.

01/04/14 Curs de Cultura Política: «Marx, la seva obra i el seu llegat», xerrada a càrrec de Joaquín Miras, membre d’Espai Marx.

08/04/14 Curs de Cultura Política: «Luxemburg i Lukacs, els camins de l’heterodòxia», xerrada a càrrec de Joaquín Miras i Joan Tafalla, membres d’Espai Marx.

16/04/14 «Transgènics, no. Transgènics, sí», debat a càrrec de Miquel Vallmitjana i Joan Simó.

25/04/14 «Eleccions europees: què ens hi juguem i quina Europa volem», xerrada de Vicenç Navarro.

29/04/14 Curs de Cultura Política: «Bernstein i Kautski, el camí de la socialdemocràcia», xerrada a càrrec de Joan Tafalla, membre d’Espai Marx.

06/05/14 Curs de Cultura Política: «Gramsci i la unitat popular», xerrada a càrrec de Joan Tafalla, membre d’Espai Marx.

08/05/14 «Situació crisi energètica mundial. Canviem tendències. Transició cap a les renovables», xerrada a càrrec de Carles Riba Romeva, president i soci fundador de Col·lectiu CMES (Col.lectiu per a un nou model energètic i social sostenible) i director del CDEI (Centro de Diseño de Equipos Industriales) de la UPC; i «Entendre el mercat elèctric. DeSOLbediència i democratització energètica», xerrada a càrrec de Silvia Invers, membres de Som Energia.

09/06/14 «L'OCM Terrassa: una eina ciutadana per a la transparència», a càrrec d’Eduard Martín-Borregón i Manel Màrquez.

03/07/14 «Poble», xerrada a càrrec d’Abel Caldera (historiador) sobre el dret a l’autodeterminació dels pobles i sobre el moviment català d'alliberament nacional.

10/07/14 - «Dona», xerrada a càrrec d’Isabel Benítez (sociòloga i activista feminista) sobre la història de les lluites feministes, el subjecte del feminisme i els seus reptes actuals.

24/07/14 «Classe», xerrada a càrrec de Simon Vázquez (cooperativista i membre de la UCPC) entorn l’organització de classe.

01/10/14 «Catalunya 1936: esplendor i ocàs de la revolució popular i del contrapoder popular», xerrada a càrrec de Josep Antoni Pozo, historiador, presentada per Marcel Taló

22/10/14 «Sabor de rumba. Identitat social i cultural dels gitanos catalans», xerrada a càrrec de David Iglesias Xifra, antropòleg.

30/10/14 «Catalunya: història, estat, nació», xerrada a càrrec de Xavier Díez, professor d'Història Contemporània de la Universitat Ramon Llull, i José Luis Martín Ramos, catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat Autónoma de Barcelona.

03/11/14 - «Un camí cap a la transformació», taula rodona amb Joan Maspons (CUP), Carles Caballero (ERC), Max Piedra (Podem Terrassa) i Toni Salvadó (ICV).

18/11/14 «La crisi econòmica i les raons d’una renta básica de ciutadania», xerrada a càrrec de Daniel Raventós, professor titular de Sociologia a la Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona.

25/11/14 «#OccupyLove, per una revolució dels afectes», xerrada a càrrec de Brigitte Vasallo, escriptora, feminista i activista de les relacions sexe-afectives.

02/12/14 «Pi i Margall, el federalisme i la construcció del cos polític a través del municipi lliure», xerrada a càrrec de Xavier Díez, professor d'Història Contemporània de la Universitat Ramon Llull.

09/12/14 «115 dies a l’Ebre, la memòria oral de la lleva del biberó», xerrada a càrrec d'Assumpta Montellà, historiadora.

Projeccions de llargmetratges de temàtica política i social

14/03/14 «Pioneres del feminisme: “Mujeres Libres”», projecció del documental Indomables. Una historia de mujeres libres, realitzat per Juan Felipe amb el testimoni i les aportacions de Sara Berenguer, Concha Liaño, Laura Vicente i Martha Ackelsberg.

LABORATORI

Exposicions

Dissabte 1 a dijous 20 de febrer. Exposició: «Poematon». Il·lustracions i fotografies de Roser Arimany, Elisabeth Gistert, Dora Kelvin i Jaime Rodríguez sobre poemes del Col·lectiu Teories de la Inspiració (David Casadellà, Jordi Fornos, Ramon Bartrina i Alexandre Nunes de Oliveira).

Dilluns 3 de març a dissabte 26 d’abril. Exposició: «Artesania eròtica popular andina»

Dissabte 26 d’abril a dijous 15 de maig. Exposició: «Reciclart»

Dilluns 15 de desembre a  14 de gener de 2015. Exposició de poesia visual «Poesia a la carta». Obres de Jordi Badiella, Oriol Gómez, Assumpció Mateu, Miquel Mercader, Àlex Monfort, Francesc Morera, Toni Prat, Sergi Quiñonero i Óscar Sotillos.

Presentacions

30/09/14 Presentació del llibre Grazia Eminente de David Castro, a càrrec de Jordi F Fernández Figueras

Fotografia

Diumenges 2, 9, 16 i 23 de novembre. Curs de fotografia digital bàsica, dirigit per Jordi Sans Gassó i Clàudia Borràs Amoraga.

TO THE WONDER CINEMA CLUB

En col·laboració amb el col·lectiu Natalia Colors

23/10/14 Projecció de quatre curts de ciència – ficció.

27/11/14 Projecció de quatre curtmetratges d'animació.

18/12/14 Projecció de dos curtmetratges de terror.

* * *

El Grup d'Opinió d'Amics de les Arts és el responsable col·lectiu de la programació i producció de les activitats de pensament. Actualment (2014) en formen part Emili Díaz, Jordi F. Fernández, Miquel Gordillo i Pep Valenzuela.

Els membres del Grup de Literatura d'Amics de les Arts són responsables de la programació i producció de les activitats de literatura. Actualment (2014) en formen part Jaume Aulet, Jordi Badiella, Jaume Closa, Pep Cortès, Ester Fernández Matalí, Jordi F. Fernández, Eli RogGüell...


No hay comentarios:

Publicar un comentario